SUTRA SILENTZZZ pencegah dengkur

Silentzzz adalah sejenis massage oil dari gabungan minyak aromatherapy untuk mengatasi masalah dengkur.

Sebelum Silentzzz dikeluarkan, pihak Tropical Bioessence Sdn Bhd telah menjalankan percubaan terhadap 60 orang (volunteers) yang mempunyai masalah dengkur. Tempoh percubaan adalah selama 5 bulan.

Volunteers:
*************
1)  Yang mempunyai masalah dengkur yang kronik, pantang tidur, mesti bunyi. Tidur sambil duduk pun berdengkur.
2) Berdengkur mengikut posisi tidur tertentu sahaja
3) Yang baru mengalami masalah dengkur.

Cara penggunaan:
*******************
sapu di dada, leher dan tengkuk setiap hari sebelum tidur.

Hasilnya
**********
Untuk yang mempunyai masalah dengkur kronik.. Silentzzz mengambil masa 2-4 minggu untuk hilangkan dengkur secara beransur-ansur.

Untuk yang baru mengalami masalah dengkur, Silentzzz mengambil masa 3-5 hari untuk hilangkan masalah dengkur.

Berdasarkan kajian ini..baru lah pihak Tropical Bioessence Sdn Bhd mengambil keputusan untuk mengeluarkan product SUTRA Silentzzz bagi mengatasi masalah dengkur.

DENGKUR= SILENTZZZ
*************************
Dengkur adalah bunyi bising pernafasan ketika tidur. Ianya merupakan masalah biasa yang dihadapi oleh semua orang tidak kira jantina mahupun umur. Tiada statistik yang jelas berkenaan jumlah yang berdengkur tetapi boleh dikatakan hampir 50% orang dewasa berdengkur ketika tidur dan kebanyakannya adalah lelaki, lanjut usia dan juga yang berbadan besar (overweight).

MENGAPA DAN BAGAIMANA DENGKUR BOLEH TERJADI?
******************************
Ketika tidur, otot pada salur pernafasan akan tenang, lidah akan jatuh kebelakang. Bunyi bising dengkuran terjadi apabila terdapat halangan atau sekatan pada aliran udara di dalam saluran pernafasan kita terutamanya di bahagian belakang mulut dan hidung. Kawasan ini adalah di mana udara berkumpul kerana lidah dan bahagian atas salur pernafasan bertemu dengan lelangit dan anak tekak. Udara yang bergerak pantas ketika bernafas ini akan melalu kawasan yang sempit ini dan menyebabkan berlaku geselan dan getaran antara lelangit dan anak tekak, seterusnya mengeluarkan bunyi dengkur.

Dengkur akan menjadi lebih teruk apabila umur meningkat naik kerana tisu-tisu di saluran pernafasan lebih mengendur dan mudah bergetar. Begitu juga dengan mereka yang mengalami pertambahan berat badan, dengkur lebih mudah terjadi apabila lemak terkumpul boleh mengecilkan saluran pernafasan.

Dengkur juga boleh terjadi jika berlaku kesesakan kronik atau kecacatan pada dinding rongga hidung seperti masalah selesema dan resdung. Kehadiran mukus yang banyak boleh menghalang pengaliran udara ketika bernafas dan sekaligus menyebabkan dengkur.

Masalah dengkur ini boleh mendatangkan masalah bukan sahaja kepada penghidap tetapi juga kepada pasangan . Ini kerana bunyi dengkur yang kuat atau bising boleh menggangu tidur pasangan, ahli keluarga yang lain atau orang sekeliling.

Mengikut kajian, bunyi dengkuran normal adalah pada kadar 40 desibel, manakala ada juga yang berskala 60 desibel, seperti bunyi kita bercakap. Terdapat juga yang setinggi 80-82 desibel, seperti kita menjerit. Maka bunyi dengkur sekuat ini amat-amat pastinya akan mengganggu kualiti tidur pasangan malah yang lebih kritikal boleh menyebabkan ketidakharmonian rumah tangga anda.

Salah satu cara untuk mengatasi masalah Dengkur ini adalah dengan menggunakan kaedah aromaterapi. SUTRA telah mengambil langkah proaktif dalam menawarkan kaedah alternatif ini iaitu dengan menggunakan minyak urutan aromaterapi hasil gabungan beberapa minyak pati.

Produk yang dipanggil SILENTZZZ ini merupakan gabungan minyak pati Serai, Eucalyptus, Pudina (Peppermint) dan Lavender. Gabungan minyak pati ini akan bertindak ke atas lelangit melalui tindakan anti kekejangan (antispasmodic) yang mengubah atau mengurangkan kadar bunyi geseran lelangit. Silentzzz juga membantu meningkatkan aliran darah ke lelangit, menyebabkan peningkatan sederhana kekejangannya sekaligus mengurangkan getaran dan bunyi bising.

Setiap minyak pati di dalam SILENTZZZ ini memainkan peranan penting di dalam membantu mengurangkan masalah dengkur. Minyak pati Serai contohnya, bersifat sedative, antiradang dan membantu melembutkan sel otot di sauran pernafasan, lelangit dan tonsils. Eucalyptus membantu mengurangkan bengkak di lapisan dalam hidung dan saluran pernafasan, Pudina (Peppermint) membantu dalam memastikan kelancaran pergerakan udara di dalam salurang pernafasan dan hidung manakala Lavender pula bersifat antispamsmodic yang melancarkan saluran pernafasan serta memberikan kesan ketenangan untuk tidur yang lebih nyenyak.

SILENTZZZ boleh digunakan setiap hari sebelum tidur.

Credit : sutra official

Vol 30ml
Price RM30.00 sebelum pos

image

image

image