Hapuskan kutu dengan essential oil

KISAH BENAR PASAL KUTU…

Malam semalam ada orang senawang wasap.. dia kata anak dia ada masalah kutu kepala yang extreme.. banyak sangat katanya.. menangis-nangis anak dia..garu kepala je bila buka tudung lepas balik sekolah..dah guna macam2 ubat tak hilang2 juga katanya.  Jadi dia tanya ada tak ubat kutu, minyak ke..apa2 je la yang boleh guna. 

Mana dapat no. saya?.. google pasal minyak..keluar SUTRA, keluar nama encik. Senawang pulak tu..dekat .. oooo

Saya kata, kenapa nak bagi ubat kat kutu..kutu sakit ke? Dia senyap..terkedu kot.  Hahaha…sempat lagi saya buat lawak..nasib dia tak marah.. 

Saya tak buat ubat untuk kutu, tapi kalau nak tolong halau kutu dari kepala boleh la. Then kali ni saya pulak kena.. dia tanya..kalau halau kutu, mau dia pergi kepala lain.. haha…dan2 saya betulkan ayat.. maksud saya nak buang (bunuh) kutu la..hahaha

Ok2..saya kata kena guna minyak pati tea tree, cinnamon dan nilam. Campur dalam minyak sayur.  

Oo…boleh2.. tapi saya takda semua tu. Kalau boleh saya nak malam ni juga..anak saya dah nangis2…gatal kepala. Kalau encik ada semua tu kat rumah..saya datang malam ni juga. 

Ok lah..datang la. Memang semua minyak tu ada kat rumah. Tak sampai 5 minit dia datang. Laju betul.

Saya buatkan campuran minyak tea tree, cinnamon dan patchouli.  Campur kan dengan minyak kelapa sawit (minyak masak) sebab minyak tu je ada. Buat dlm 100 ml. Cukup la guna 3 kali ni.

Saya kata kat dia..lumur kepala dengan minyak ni.. kemudian tutup kepala dengan kain, tudung ke or anak tudung. Then tido la.. 

Dia terus balik..takpe..tak payah bayar. Saya bagi je.. terus dia balik..esok bagi tahu saya. 

Dalam pukul 8 pagi dia call.. dia kata..encik… macam buat rambai la cik kutu tu jatuh bila buka anak tudung. Then bila sikat berlambak2 jatuh..semua dah mati..termasukkan telur.. tapi telur masih ada lagi di rambut. 

Saya kata..telur tu memang payah sikit la nak gugur.. tapi yang penting ibu anak kutu dah kurang or takda… potong je la rambut anak tu..dapat kurangkan telur..

Tanya lagi..ada gambar tak..boleh la saya share kat orang lain.. iskh..encik ni..geli la..siapa pulak nak ambik gambar kutu.. 

Best tak SUTRA? Best kan…..

Credit : sutra founder en khairil said